Minyak hitam oh minyak hitam...

Page 1 of 3
Mon Jun 20, 2011 9:43 am mel_whitegold 1009 posts
salam wrga PB,

mggu dpn moto "cari makan" akan clock 4000km...hari tu dah serbis 1000km kt Mok guna sikolene semi syntetic....harga 35 sebotol....sy plan (malah dah beli pun) nk guna Petronas 4SP fully syntetic (spt dlm gmbr)...hrga staff 31 sbb beli dari kwn yang kja kt Tower, klo bli kt market, 51 rsnya....

memandangkan ilmu permotoran yang "sekangkang kera", dah cuba riki2 apa yang terbaik tok subject di atas..byk org pakai motul...No 1...tp kos+consideration yang lain menyebabkan ke arah Petronas..pulak sembang dgn mekanik Arena motor kajang, dia kta dlu Petronas mmg x ok sbb minyak dia murah meruap a.k.a hilang, tp lani dah improve...reason sy ambik fully syntetic sbb interval servis jadi 5000km dgn hrga 31 sebotol compare sikolene semi 3000km servis dgn hrga 35 sbtol...

ada juga otai2 kt PB ni pakai 2 liter setengah (nama dirahsiakan... :biggrin: )...ktanya lebih best....
apa komen anda?

p/s - nsb 2 liter sj....klo 4 liter mcm mana? hehe :rabbit2:
Mon Jun 20, 2011 12:06 pm karakking 11347 posts
Dah cuba, dua2 fully synthetic. yang paling mahal dan juga yang anda pakai nie. My personal feeling, yang mahal tu mmg best, smooth je enjin tp jenis yang anda paparkan nie saya tak berapa suka. Kasar sikit enjin jadinya. Tp itu hanya my 'my feeling'. So stick to minyak lama!!
Mon Jun 20, 2011 12:15 pm ajaaja 4612 posts
Mileage motor aku dah mencecah 10,000 km last week. Selama ni Kawasaki dok guna minyak ELF tu.

So, last week as recommended by Maju Motor, gunalah minyak Shell 10W40 Fully Sintetik. Harga RM42/Liter per bottle.

Kesimpulannya :

1) EO ini much2 better than ELF. Motor rasa ringan. Masa gi Seremban petang tu, sempatlah memulas
190kmh belum habis throttle sebab badan dah sakit. Peak speed tu sampai cepat berbanding ELF.

2) So far masih awal. So kadar evaporation tu masih belum diambil bacaan. Maybe hari rabu ni kot sebab nak
kena pi Kuantan ride day-trip.

3) Gear change macam ok sikit. So far tiada sangkut2 tu. Tapi tengok dulu lah macamana, sebab awal sangat
nak komen.

Nasib baik2 botol jer..Kalao 4 botol bengok lah conrod aku (RM42 x 4 = RM168!)

Kalau sesiapa dah guna minyak ni, tolong share bersama.

Tq.
Mon Jun 20, 2011 1:26 pm mel_whitegold 1009 posts
karakking wrote:Dah cuba, dua2 fully synthetic. yang paling mahal dan juga yang anda pakai nie. My personal feeling, yang mahal tu mmg best, smooth je enjin tp jenis yang anda paparkan nie saya tak berapa suka. Kasar sikit enjin jadinya. Tp itu hanya my 'my feeling'. So stick to minyak lama!!


rs yang plg mahal, 50 sbtol klo staff price, klo jual kt market, 80 rsnya kan bro karraking?
minyak lama minyak mana? yang sy nk pakai ni ka?
Mon Jun 20, 2011 1:28 pm mel_whitegold 1009 posts
ajaaja wrote:Mileage motor aku dah mencecah 10,000 km last week. Selama ni Kawasaki dok guna minyak ELF tu.

So, last week as recommended by Maju Motor, gunalah minyak Shell 10W40 Fully Sintetik. Harga RM42/Liter per bottle.

Kesimpulannya :

1) EO ini much2 better than ELF. Motor rasa ringan. Masa gi Seremban petang tu, sempatlah memulas
190kmh belum habis throttle sebab badan dah sakit. Peak speed tu sampai cepat berbanding ELF.

2) So far masih awal. So kadar evaporation tu masih belum diambil bacaan. Maybe hari rabu ni kot sebab nak
kena pi Kuantan ride day-trip.

3) Gear change macam ok sikit. So far tiada sangkut2 tu. Tapi tengok dulu lah macamana, sebab awal sangat
nak komen.

Nasib baik2 botol jer..Kalao 4 botol bengok lah conrod aku (RM42 x 4 = RM168!)

Kalau sesiapa dah guna minyak ni, tolong share bersama.

Tq.


thanks bro, murah bebenor fully syntetic shell?...staff price ka?
Mon Jun 20, 2011 5:34 pm karakking 11347 posts
mel_blackgold wrote:
karakking wrote:Dah cuba, dua2 fully synthetic. yang paling mahal dan juga yang anda pakai nie. My personal feeling, yang mahal tu mmg best, smooth je enjin tp jenis yang anda paparkan nie saya tak berapa suka. Kasar sikit enjin jadinya. Tp itu hanya my 'my feeling'. So stick to minyak lama!!


rs yang plg mahal, 50 sbtol klo staff price, klo jual kt market, 80 rsnya kan bro karraking?
minyak lama minyak mana? yang sy nk pakai ni ka?


Saya pakai minyak idemitsu (most of the time unless nak cuba yang lain) tukar every 4000 km. Semi aje 10-40 dan rm27 sebotol. So far amat berpuas hati. yang satu lg petronas RM58 x silap RS4 -staff price. Pakai pun sebab nak mencuba setelah di saran oleh abg DD. Selamat mencuba. Senarai yang telah dicuba:

Idemitsu - smooth
ELF - minyak ori /kawa - kasar
Motul 5100 - kasar
Petronas RS4 - smooth
Petronas Fully 4SP - biasa aje
Silkolene semi - okay/smooth jugak!
Mon Jun 20, 2011 6:07 pm zairie 14097 posts
mana dpt idemitsu ni?
nk try gak arr...
Mon Jun 20, 2011 6:21 pm ajaaja 4612 posts
karakking wrote:
mel_blackgold wrote:
karakking wrote:Dah cuba, dua2 fully synthetic. yang paling mahal dan juga yang anda pakai nie. My personal feeling, yang mahal tu mmg best, smooth je enjin tp jenis yang anda paparkan nie saya tak berapa suka. Kasar sikit enjin jadinya. Tp itu hanya my 'my feeling'. So stick to minyak lama!!


rs yang plg mahal, 50 sbtol klo staff price, klo jual kt market, 80 rsnya kan bro karraking?
minyak lama minyak mana? yang sy nk pakai ni ka?


Saya pakai minyak idemitsu (most of the time unless nak cuba yang lain) tukar every 4000 km. Semi aje 10-40 dan rm27 sebotol. So far amat berpuas hati. yang satu lg petronas RM58 x silap RS4 -staff price. Pakai pun sebab nak mencuba setelah di saran oleh abg DD. Selamat mencuba. Senarai yang telah dicuba:

Idemitsu - smooth
ELF - minyak ori /kawa - kasar
Motul 5100 - kasar
Petronas RS4 - smooth
Petronas Fully 4SP - biasa aje
Silkolene semi - okay/smooth jugak!



Ide-Mitsu EO memang superb.
Actually EO kereta2 Honda botol OEM warna putih label "Honda engine oil" tu sebenarnya adalah minyak Ide-Mitsu.

Kereta2 bini aku & kereta kecik aku so far memang dok guna Ide-Mitsu dari awal. So happened tukang jual minyak Ide-Mitsu kat Sunway tu (Sean namamya), memang member lama, so stock senang lah sikit.
Cuma tak sure Ide-Mitsu minyka motosikal dia ada jual ke tak..
Tue Jun 21, 2011 10:27 am karakking 11347 posts
zairie wrote:mana dpt idemitsu ni?
nk try gak arr...


Aku dulu di perkenalkan pomen Sim motor jalan Ipoh (sebelah caltex). then pomen tu bukak kedai moto sendiri kat Bentong, dia pun bawak jenama minyak nie. Murah dan okay utk pemanduan biasa.

Sorang lagi pengguna yang berpuas hati dgn minyak nie ialah Tom. kasi review sikit tom!
Tue Jun 21, 2011 12:18 pm zairie 14097 posts
karakking wrote:
zairie wrote:mana dpt idemitsu ni?
nk try gak arr...


Aku dulu di perkenalkan pomen Sim motor jalan Ipoh (sebelah caltex). then pomen tu bukak kedai moto sendiri kat Bentong, dia pun bawak jenama minyak nie. Murah dan okay utk pemanduan biasa.

Sorang lagi pengguna yang berpuas hati dgn minyak nie ialah Tom. kasi review sikit tom!


tq.
akan ku ke SIM motor ajer nanti...
Wed Jun 22, 2011 9:40 pm purodoraibusutairu 1246 posts
sy pernah guna AGIP semi 10w40. ok rasanya. tapi tak pernah try yang lain so tak reti nak compare
Thu Jun 23, 2011 9:24 am adly80 1386 posts
purodoraibusutairu wrote:sy pernah guna AGIP semi 10w40. ok rasanya. tapi tak pernah try yang lain so tak reti nak compare


AGIP ni aku pernah try..ringan dan sodapp...
Thu Jun 23, 2011 11:52 am abgbentan 280 posts
zairie wrote:mana dpt idemitsu ni?
nk try gak arr...

sy sokong idemitsu utk "pemanduan biasa" :cheers:
bukan utk pemanduan yang slalu guna engine braking
sbb
sy test idemitsu utk main track slps 10 lap pemanduan yang perlukan engine braking + late braking nampak minyak ni meruap n ada lelehan pada engine. rupanya minyak ini xtahan dgn kepanasan engine akibat engine braking. :queen:
Thu Jun 23, 2011 1:30 pm zairie 14097 posts
Noted abg bentan. Great info.
Fri Jun 24, 2011 9:46 am awanbadai 190 posts
erm nak tanyer ler...

coz abg bentan ade kate nmpk myk hitam meleh...

pg td aku tgk ade myk hitam meleleh kuar dari motor aku, n xsmpt nak check cos rushing nak g keje...

agak2 ape hal nye ek..

smlm br blk dr perak n mostly bwk 160....

adekah sbb sperti yang abg bentan kate or ade mende lain...

help!!!!!!!!!!!!!!
Fri Jun 24, 2011 10:08 am zairie 14097 posts
Kene check mleleh dr mana.
Kdg2, bukan myk itam..tp, chain lube yang menitis.
Atau pun, meleleh kuar dr air box. Kasik tape sket kat hos air box tu.
Dlm dua keadaan di atas, lelehannye agak sikit. Dlm bbrp titik.
Klu byk, hmm...blum penah kena. Kasik check dulu sume skru for immediate action.
Camne nak sebis air box..leh dtg puncak jalil. Aku n sifu er6wan leh sama2 tlg sebis.
Fri Jun 24, 2011 10:16 am karakking 11347 posts
awanbadai wrote:erm nak tanyer ler...

coz abg bentan ade kate nmpk myk hitam meleh...

pg td aku tgk ade myk hitam meleleh kuar dari motor aku, n xsmpt nak check cos rushing nak g keje...

agak2 ape hal nye ek..

smlm br blk dr perak n mostly bwk 160....

adekah sbb sperti yang abg bentan kate or ade mende lain...

help!!!!!!!!!!!!!!


Kat mana meleleh dia? Abg bentan punya kat clutch seal. Kalau air box sila ke Bengkel puncak jalil ... dua2 geng kita dah arif (buka areppp ye) problems nie. :lol!: :lol!:
Fri Jun 24, 2011 10:20 am zairie 14097 posts
Klu abey..dah dua hari 'lelehan' kritikal. Tu xleh kasik tape hos, tp kena bukak hos...
Cabboootttt.....
Fri Jun 24, 2011 12:05 pm awanbadai 190 posts
hehehe thanks guys...

ptg ni baru nak check...

mcm byk lak yang mleleh...
takut mane2 seal da longgar jer...

mmg xpenah servis lg airbox tue....
aku punyer er6f...
same jer ketatacara bukak nyer ngan n nie...

riso gak krg myk itam main lenjan jer...
Fri Jun 24, 2011 12:34 pm zairie 14097 posts
Sama je..cuma da tmbhn bracket skru tuk fairing nak kena bukak.
Next
Return to Bengkel Pielang

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 0 guests

cron